+370 445 78 984
J. K. Chodkevičiaus g. 1B, LT–97130 Kretinga
I–V 9.00–18.00, VI 10.00–15.00 VII Nedirba
Paskutinė mėnesio darbo diena – švaros diena (skaitytojai neaptarnaujami). Prieššventinę dieną dirba 1 val. trumpiau
EN
Renginių kalendorius balandžio 2024
Pr An Tr Kt Pn Št Sk
01
02030405
06
07
080910111213
14
1516171819
20
21
222324252627
28
2930
Visi renginiai

Kurmaičių filialas

Adresas Darželio g. 1, Kurmaičiai, LT-97240 Kretingos r.

Sukurta 2018-09-11

Atnaujinta 2024-03-22

Telefonas +370 445 48 249

El. paštas [email protected]

Vyresn. bibliotekininkė Rimanta Žilinskienė

Darbo laikas

Pirmadieniais – penktadieniais 09.30–18.00
Pietų pertrauka 13.00–13.30
Šeštadieniais, sekmadieniais Nedirba

Paskutinė mėnesio darbo diena – švaros diena, lankytojai neaptarnaujami.

Paslaugos

  • Spaudinių išdavimas į namus ir vietoje
  • Atsakymas į bibliografines užklausas
  • TBA paslaugos
  • Knygnešystė (spaudiniai į namus neįgaliems ir senyvo amžiaus vartotojams)
  • Viešoji interneto prieiga
  • Dokumentų spausdinimas, nuskaitymas (skenavimas), kopijavimas

Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos mokamų paslaugų kainoraštis.

Viešosios bibliotekos Kurmaičių filialas aptarnauja 7 aplinkinių kaimų gyventojus.

Kurmaičių bibliotekos istorija

Pradžia

1951 m. Kurmaičiuose įsikūrė klubas-skaitykla, kurios pagrindu vėliau įsteigta biblioteka.

Vietos

1971 m. biblioteka perkelta į labai mažas patalpas, kurios neatitiko sanitarinių normų, buvo drėgnos, nes pro kiaurą pastato stogą patekdavo vanduo. Nuo 1974 m. iki 1998 m. lapkričio 20 d. biblioteka buvo įsikūrusi 52 kv. m. dviejų kambarių patalpose viename pastate su Kretingos rajono kultūros centro Kurmaičių filialu. 1998 m. lapkričio 20 d. kilus gaisrui, pastatas sudegė. Dalis gaisro metu išgelbėtų knygų buvo patalpintos bibliotekininkės Rimantos Žilinskienės namuose ir Kurmaičių mokykloje. Kaime laikinai nesant bibliotekos pastato, populiari tapo knygnešystė – gyventojams knygos buvo nešamos į namus. 2000 m. bibliotekai laikinai įsikurti buvo skirtos nešildomos patalpos AB „Varūpė“ pastate, bibliotekininkė skaitytojus aptarnavo tik dvi valandas per dieną.

2001 m. biblioteka perkelta į buvusios kaimo parapijos 3 kambarių patalpas kaimo centre, o 2008 m. – įsikėlė į patalpas, skirtas renovuotoje Kurmaičių pradinėje mokykloje.

Nuo bibliotekos Kurmaičiuose įsikūrimo pradžios keitėsi ir bibliotekos pavadinimai. 1951 m. įsikūręs klubas-skaitykla vėliau tapo biblioteka, o po 1977 m. įvykdytos Lietuvos bibliotekų tinklo centralizacijos, Kurmaičių biblioteka pradėjo darbą Kretingos rajono bibliotekų centralizuotoje sistemoje ir tapo filialu: 1977–1996 m. jos pavadinimas buvo Kretingos rajono centrinės bibliotekos Kurmaičių filialas, 1996–1997 m. – Kretingos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kurmaičių filialas, o nuo 1997 m. yra Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos Kurmaičių filialas.

Darbuotojai

1951 m. pirmasis klubo-skaityklos vedėjas buvo S. Sungaila. 1956 m. bibliotekos vedėju paskirtas Antanas Valatka, 1962 m. – Venckavičiūtė, 1964 m. – Gražina Bružaitė, 1966 m. bibliotekos vedėja tapo Milda Tamošauskaitė, dirbusi iki tų pačių metų rugpjūčio mėnesio, kuomet buvo paskirta kita darbuotoja, kurios pavardė dokumentuose neužfiksuota. 1968 m. dirbo Milda Jurgutytė, Jadvyga Raudelytė, 1969 m. – Dalė Valančiutė, 1971 m. – Ofelija Kazlauskienė, Jadzė Staniūtė, 1973 m. – Judita Drungilienė, 1978 m. – Milda Virginija Domarkienė, Adelė Janušienė, 1980 m. – Judita Andriuškaitė. 1981 m. pabaigoje bibliotekoje dirbti pradėjo Genutė Jankauskienė, o 1982 m. ir 1983 m. – A. Janušienė. Nuo 1984 m. Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos Kurmaičių filialo vyresniąja bibliotekininke dirba Rimanta Žilinskienė. Ją 1986–1987, 1988–1990, 1997–1998 m. pavadavo Virgina Kubilienė.

Veikla ir paslaugos

2009 m., įgyvendinant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektą „Bibliotekos pažangai“, Kurmaičių filialas kompiuterizuotas, vartotojams be tradicinių paslaugų, – dokumentų išdavimo ir skolinimo į namus, bibliografinių užklausų atsakymo, tarpbibliotekinio abonemento paslaugų, kai knygos užsakomos iš kitų bibliotekų, ir knygnešystės, – dokumentų į namus pristatymo neįgaliesiems ir senyvo amžiaus žmonėms, – pradėtos teikti naujos paslaugos – prieiga prie kompiuterių, nemokama interneto paslauga, o filialui įsijungus į Lietuvos integralią bibliotekų informacijos sistemą (LIBIS) – ir  elektroninės paslaugos. Taip pat teikiamos mokamos paslaugos: dokumentų kopijavimo, spausdinimo bei skenavimo.

Kurmaičių filiale vyksta įvairios parodos, organizuojami renginiai, renkama Kurmaičių ir aplinkinių kaimų istorinė medžiaga, kuri atsispindi filialo darbuotojų parengtuose kraštotyros darbuose: „Kurmaičių kaimo koplytėlės, koplytstulpiai ir kryžiai“ (2004 m.), „Tremtis…: [Kurmaičių kaimo gyventojų atsiminimai apie tremtį] (2005 m.), vykdoma projektinė veikla.

Elektroninės paslaugos

2009 m. filialas įsijungė į Lietuvos integralią bibliotekų informacijos sistemą (LIBIS), pradėtas fondo rekatalogavimas. Abėcėlinį bei sisteminį katalogus pakeitė bendras Kretingos rajono M. Valančiaus viešosios bibliotekos elektroninis katalogas LIBIS, kuris yra Lietuvos viešųjų bibliotekų Suvestinio katalogo dalis, o nuo 2012 m. pradėta dirbti LIBIS Skaitytojų aptarnavimo posistemėje (SAP) – išduodami LIBIS skaitytojų pažymėjimai, automatizuotas knygų išdavimas, pradėtos teikti elektroninės paslaugos skaitytojams – knygų užsakymas, rezervavimas, skaitymo laiko pratęsimas internetu.

Projektinė veikla

Įgyvendinti iš Kretingos rajono savivaldybės biudžeto finansuoti projektai: „Kurmaičių istorija – ateičiai“ (PDF) (2006 m.) ir „Kurmaičių praeitis senųjų gyventojų pasakojimuose (PDF): kraštotyros darbo „Kurmaičių istorija – ateičiai“ tęstinis projektas“ (2008 m.), skaitymo skatinimo projektas „O spalvotoji knygele, vesk mane į savo šalį“ (2008 m.).

Renginiai

Kurmaičių filiale organizuojami susitikimai su rašytojais, literatais, žymiais žmonėmis, rengiamos parodos, vykdoma edukacinė veikla, skaitymo skatinimas. Ypač skaitymo skatinimo veikla suaktyvėjo po 2008 m., kada buvo priimta Skaitymo skatinimo programa.

2002–2006 m., bendradarbiaujant su Kretingos moterų informacijos ir mokymo centro darbuotojais, Kurmaičių filiale skaitytos paskaitos: „Smurtas šeimoje“, „Konfliktai šeimoje“, „Pasitikėk savimi“.

2006 m., minint Kurmaičių, Genčų, Tūbausių kaimų 440-ąsias metines, surinkta, susisteminta ir bendruomenei pristatyta medžiaga apie senuosius Kurmaičių ir aplinkinių kaimų gyventojus, organizuota išvyka Kurmaičių filialo mažiesiems skaitytojams į Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos Vydmantų filialą, kuriame pristatyta kurmaitiškių vaikų kūryba – parodėlė „Mano mylimiausias herojus“ ir vaikų kūrybos skaitymai.

2008 m., įgyvendinant skaitymo skatinimo projektą „O spalvotoji knygele, vesk mane į savo šalį!“, organizuota vaikų stovyklėlė. Stovyklėlės metu vaikai aplankė M. Valančiaus gimtinės muziejų Nasrėnuose, kartu su tėveliais kūrė pasaką, buvo atidarę knygučių ligoninę.

2009 m. Lietuvos Tūkstantmečiui paminėti vyko renginys „Mes – Lietuvos vaikai“, kurio metu buvo skaitomi eilėraščiai apie Lietuvą, sukurtas Lietuvos įžymių vietų žemėlapis, surengta viktorina „Ką aš žinau apie Lietuvą“. Į biblioteką atkeliavo keliaujantis knygų lagaminas, sukėlęs didelį susidomėjimą ne tik mokinių, bet ir pedagogų tarpe.

2010 m. rengiamos parodos, viktorinos, žaidimai. Kartu su pradinių klasių mokytoja D. Petreikiene pravesta viktorina „Istorijos lapus pravėrus“, skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms. Filialas skaitytojus įtraukė į „Bibliotekos pažangai“ konkursą „Atvirukai iš gimtinės“.

2011 m., glaudžiai bendradarbiaujant su Kurmaičių pradine mokykla, Kretingos rajono kultūros centro Kurmaičių skyriumi, surengta keletas renginių. Tai teatralizuota popietė „Tavo gyvenimo kuprinėn įdėsiu pasakų stebuklą“, valandėlė „Biblioteka po atviru dangum“, skirta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti. Filialas aktyviai dalyvavo „Bibliotekos pažangai“ vykdomose akcijose, ypač gausiai – atsargaus elgesio internete akcijoje bei viktorinoje „Protų kovos“ su Gustavu.

2012 m. filialas, bendradarbiaudamas su Kurmaičių pradine mokykla, rengė skaitymo skatinimo renginius vaikams. Tai edukacinė pamokėlė bibliotekoje „Raidelė + raidelė = žodelis“, teatralizuotas vaikų priėmimas į knygučių skaitytojų būrį, mokinių pokalbių valandėlės „Biblioteka, knyga, rašytojas“, „Popietė su Sieksniu“. Vaikų ir jaunimo dienai pažymėti Kurmaičiuose, biblioteka bendruomenę pakvietė į renginį „Geltonų plytų kelias“.

2013 m. tęsiama veikla, kviečianti vaikus ir jaunimą bendrai veiklai. Bendradarbiaujant su Kurmaičių pradine mokykla ir Kurmaičių bendruomene veikė kūrybinės dirbtuvės „Lėkit paukščiai…“, kurių metu vaikai piešė ant akmenukų, dalyvavo linksmųjų išradingųjų klube, pasakų palapinėje klausėsi mamų skaitomos K. Kubilinsko kūrybos. Organizuotas renginys „Mes kalbame viena kalba“, skirtas Tarmių metams paminėti. Vyko kiaušinių marginimo popietė.

2014 m. kartu su Kurmaičių pradine mokykla ir Kurmaičių bendruomene rengiami tęstiniai renginiai vaikams ir jaunimui – „Žodžiai sielai“. Kiaušinių marginimo popietė buvo organizuojama kartu su Kurmaičių pradinės mokyklos bendruomene. Organizuota tradicinė „Sieksniuko diena“ – būsimiems naujiems skaitytojams įteikti skaitytojų pažymėjimai. Aktyviai dalyvauta akcijoje „Knygų Kalėdos“, ir Kurmaičių bibliotekai dovanota knygų. Vėliau surengta J. ir P. Varkojų dovanotų knygų paroda „Dūzgesys laukuose ir knygose“.

2015 m. ketvirtus metus organizuojamas renginys vaikų ir jaunimo dienai pažymėti „Ir mes pagausim vasaros vėją…“, kurio metu vaikų veidukai išpiešti pasakų herojais, vyko piešinių konkursas, įvairios sportinės rungtys, aitvarų danguje paradas. Dalyvauta akcijoje „Sau ir Lietuvai“ Kovo 11-osios 25-mečiui paminėti, – pintos, megztos, rištos trispalvės apyrankės. Vyko tradicija tapę velykinės edukacinės kiaušinių marginimo ir verbų rišimo popietės, kurioje dalyvavo kaimo gyventoja Irena Pazdrazdiene ir jos dukra Rasa Kupšiene, garsiniai knygų skaitymai, skaitymai telefonu, pažintinės valandėlės su biblioteka, teatralizuotos popietės su pasakų herojais, priešmokyklinukų priėmimo į naujus bibliotekos narius šventė – tradicinė „Sieksniuko diena“, organizuota „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“, rengti piešimo ant grindinio ir stiklo, gėlių darželio kūrimo po stiklu edukaciniai renginiai. Pažymėtas kraštietės poetės Meilės Marijos Kudarauskaitės gimtadienis, rengtos parodos žymių žmonių jubiliejinėms datoms pažymėti, eksponuota A. Budrienės meninių fotografijų paroda „Pavasaris ant gulbės sparno“, dalyvauta akcijoje „Knygų Kalėdos“ – savanoriai skaitė vaikams, statė kalėdinę eglutę iš knygų. Akcijos metu bibliotekai dovanota 1000 eurų vertės naujų knygų.

Organizuojant ir rengiant renginius įsijungiama į bendrus projektus ir glaudžiai bendradarbiaujama su Kurmaičių pradine mokykla, Kurmaičių bendruomene, Kretingos rajono kultūros centro Kurmaičių skyriumi.

Fondas

2016 m. sausio 1 d. duomenimis Kurmaičių filialo fonde buvo – 6025 fiz. vnt. dokumentų. Prenumeruojami 14 pavadinimų periodiniai leidiniai.

Pasiekimai

Kurmaičių biblioteka pelnė respublikinius apdovanojimus: „Už pasiektus laimėjimus kultūros įstaigų nuolatinėje apžiūroje“ – trečioji vieta (1959 m.), apdovanota trečio laipsnio diplomu Kultūros ministerijos nuolatinėje apžiūroje – trečioji vieta (1961 m.).

  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga
  • Kodas 190287259
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre

The form you have selected does not exist.

Dažniausiai užduodami klausimai