+370 445 78 984
J. K. Chodkevičiaus g. 1B, LT–97130 Kretinga
I–V 9.00–18.00, VI 10.00–15.00 VII Nedirba
Paskutinė mėnesio darbo diena – švaros diena (skaitytojai neaptarnaujami). Prieššventinę dieną dirba 1 val. trumpiau
EN

2023-ųjų Knygų mugė Kretingoje

Sukurta 2023-11-21

Atnaujinta 2023-11-23

Vieta Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka

Autorius BIRUTĖ NAUJOKAITIENĖ

Nuo ankstaus lapkričio 10 d. ryto iki vėlaus vakaro kretingiškiai traukė į penktą kartą bibliotekoje vykusią Kretingos knygų mugę. Čia netrūko ieškančių kultūrinės energijos, norinčių sužinoti leidyklų naujienas ar įsigyti artėjančių švenčių dovaną sau arba artimam žmogui. Nors šiemet knygų šventė truko tik vieną dieną, tačiau kaip matome iš apsilankiusiųjų skaičiaus – ji yra ypatinga ir laukiama šventė Kretingos miestui. Prie kasmet atvykstančių leidyklų, prisijungia vis naujų, norinčių savo leidinius pristatyti kretingiškiams. Su lankytojais bendravo ir apie knygas pasakojo leidyklų „Andrena“, „Eglė“, „Homo liber“, „Charibdė“, Klaipėdos universiteto leidykla, „Žara“, Prancūziškas knygynas, „Slinktys“, „Lieparas“, „Baltos lankos“, „Raidynėlis“ atstovai bei rašytoja Andželina Bubelytė.

Knygų mugė startavo pačius mažiausiuosius, 1–2 metų bibliotekos lankytojus, kviesdama į užsiėmimą „Pupų sodas“. Juos vedė ankstyvojo skaitymo programą kurianti ir įgyvendinanti Vaikų literatūros centro bibliotekininkė Zofija Mačiuvienė. Kartu su mažyliais ji ieškojo, kur bibliotekoje ar tarp knygų gali slėptis ne bet kas – o didžiulė žirafa!

Bendraamžius į pirmosios savo poezijos knygos „Tyla pralieja viltis“ pristatymą bei labai atvirą pokalbį pakvietė 16-metė klaipėdiškė Viltė Černeckytė. Jaunoji poetė iš Klaipėdos tapo netikėtu atradimu ne tik kaip kūrėja, bet kaip ir nuostabi oratorė, motyvatorė. Ji kvietė kiekvieną iš savo klausytojų tikėti savimi, klausyti savęs, siekti tikro savęs. Viltė jautėsi itin tvirtai pasakodama apie tai, kad tikėjimas, jog kiekvienas gali pasiekti svajonę, išsipildo. Ji prisipažino, kad šiuo metu jaučiasi be galo laiminga, tačiau tuo pat metu, cituodama Alberą Kamiu, kėlė filosofinius klausimus, kodėl tą laimę jaučia.

Motiejaus Valančiaus asmenybę viešosios įstaigos pranciškonų gimnazijos gimnazistams įtraukiai pristatė „Taško teatro“ aktoriai Gediminas Povilavičius ir Solveiga Reklaitytė. Per teatralizuotą pamoką jaunuoliai pažino Motiejų Valančių kitaip – ne tik kaip rūsčios išvaizdos vyskupą ir rašytoją, atpažįstamą iš mokyklos vadovėlių, bet ir šiltą, paprastais žmonėmis besirūpinusį kunigą, lietuvybės skleidėją ir blaivybės skatintoją. Aktoriai priminė, kad Motiejus buvo toks pat vaikas, paauglys, nevengdavęs papokštauti, buvo gabus diplomatas laviravęs tarp režimų ir įstatymų, bei buvo žmogus, gebėjęs prakalbinti paprastą kaimo žmogų, jam įteigti siektinas vertybes.

2023 m. Kretingos knygų mugės renginių ciklą užbaigė susitikimas su poetu Jonu Liniausku. Po keleto metų pertraukos aplankyti vaikystės miestą – Kretingą, pasimatyti su kraštiečiais ir pristatyti savo naują poezijos knygą „Vėjo akys“ poetas Jonas Liniauskas atvyko net iš Lazdijų rajono. Simboliška, jog aštuonių autorinių knygų savininką, vertėją, leidinių sudarytoją pristatė jaunosios kartos poetas, kretingiškis Linas Daugėla. Eilėraščių tema – laikas. Tai nusileidžiantis, lyg plunksna iš Paukščių tako. Skriejantis, lyg vėjas. Tylus, lyg naktis… Poetas ne tik paskaitė naujausios kūrybos, bet ir dalinosi dabartinio gyvenimo gamtos apsuptyje pojūčiais, prisiminimais apie Kretingoje praleistus mokyklos metus, įsitraukė į diskusiją su bendramoksliais, atėjusiais į susitikimą.

Akivaizdu, jog akimirksniu prabėgusi Knygų mugė privalės sugrįšit ir kitą rudenį: su naujomis knygomis, naujomis idėjomis ir susitikimais!


Nuotraukos Amber flash photography.

  • Savivaldybės biudžetinė įstaiga
  • Kodas 190287259
  • Duomenys kaupiami ir saugomi
  • Juridinių asmenų registre

The form you have selected does not exist.

Dažniausiai užduodami klausimai